Vad är vassklippning?

Bladvass är den vanligaste sorten och tillhör växtfamiljen gräs, som i Sverige kan bli  upp till 4 meter hög. Vass som lämnas i fred under för vassen gynnsamma förhållanden kan med åren skapa ett mycket omfattande rotsystem. Bladvass har under de senaste åren spridit sig markant i Skandinavien då den trivs bäst i näringsrika sjöar.

 

För att bekämpa vassens utspridning måste man under flera år i rad systematiskt hålla ner dess del av växten som är över vattenytan. Den effektivaste tiden att klippa vassen är under juni – september, då näringen fortfarande finns kvar i vasstrået. Har det inte varit klippt tidigare spelar det mindre roll när arbetet utförs. Uppdrag tas för denna bekämpning så länge vattnet är öppet och vädret tillåter. Något som för vissa kunder kan vara lite av en överraskning är att näckrosor inte sällan får en chans att växa till sig efter att man har utrotat vassen i ett område. Denna överraskning är för många välkommen men även näckrosor kan behövas hållas efter.

 

Hur går man tillväga? 

Kortfattat kan man säga att det finns två strategier kring hur man tar sig an vattenvegetation:

 

STRATEGI 1

Man inriktar sig på att helt utrota bladvassen med dess rotsystem. Detta görs genom att ca tre gånger per år (man klipper så snart vasstrået är över ytan igen) klippa ner vassen så att den får reducerad näring och syre tillbaka till roten. Normalt brukar man på detta sätt döda rotsystemet efter tre säsonger. Ska dock sägas att det är mycket viktigt att man inte hoppar över en säsong/klippning då man snabbt hamnar på ”ruta ett” i processen. Normalt tar det ca 8 år innan vassen letar sig tillbaka efter en tre års behandling.


STRATEGI 2

Man håller vasstillväxten under kontroll genom att på årlig basis klippa ner beståndet utan att för den delen ha ambitionen att utrota den.

Kontakta oss

 

Du är välkommen att kontakta oss via telefon eller mail för frågor om vassklippning!

 

(+46) 0701500154

info@lanttjanst.se

Kontakta oss